Vad finns och vad finns inte?

Du kanske inte tänker på det, men hur Säker är du egentligen?
Hur säker är du på jobbet, i skolan, i centrum, ute på vägarna eller i ditt eget hem?


Finns det bra och tydliga riktlinjer på din arbetsplats om vad du ska göra om en olycka inträffar på arbetet? Finns det en defibrillator (hjärtstartare) uppsatt på arbetsplatsen och vet du vart den sitter? Kan du och dina kollegor/anställda Hjärt-Lungräddning? Har ni en sjukvårdsansvarig, eller sjukvårdskunnig på arbetsplatsen om någon skulle komma till skada under arbetstiden? Följs alla lagar angående brandsäkerheten och finns det brandsläckare, brandslang, brandfilt och brandvarnare och vet du vart dessa finns? Har ni till exempel en samlingsplats ifall brandlarmen skulle börja tjuta och har ni övat evakuering vid brand?
Kan du använda all utrustning och alla maskiner som finns på just ditt arbetsområde och vet du säkerhetsrutinerna för dessa?
Finns det en säkerhetsansvarig på arbetsplatsen och vet du vad han/hon heter? Finns det någon ersättare för säkerhetsansvariga som kan hoppa in vid till exempel sjukdom, skada eller semester?

Hur fungerar säkerheten i din skola? Finns det brandsläckare, brandslang, brandfilt på skolan och vet du vart dem finns och hur dem används om en av skolpersonalen inte skulle finnas i närheten?
Finns det en krisgrupp i skolan om en större olycka skulle inträffa och finns det personal på skolan som ni kan prata med om något skulle hända? Har ni fått information om vem ni ska kontakta om det inträffar en olycka på skolan och får ni snabbt information om hur ni ska göra när brandlarmet går då ni börjar på en ny skola?

Vet du vad kommunen gör då det blir en krissituation och VMA alarmet slår igång?
Finns poliser, räddningstjänst och ambulans i närheten av där du bor? Om något skulle hända, vet du då vilket nummer du ska ringa? Till exempel till SOS vid akuta händelser eller till polisen för att kanske lämna ett tips eller göra en anmälan?  
Finns det hjärtstartare i din kommun och har du fått information om vart dem sitter uppsatta någonstans? Erbjuds det utbildningar i Hjärt-Lungräddning, Defibrillatorn (hjärtstartare) och Barn-HLR i din kommun av antingen en skola eller en organisation?
 
Vad har du för säkerhetsutrustning i den bostad du bor i? Finns det en brandsläckare, en brandfilt, en brandstege, brandvarnare, inbrottslarm? Om du bor i ett flerfamiljshus, finns det information uppsatt vid entrén om hur du gör vid en brand? Eller om du bor i en villa, har du då kollat ut eventuella utgångar om det skulle brinna vid entrén och/eller balkongen, och hur ser det under dessa utgångar?

Är det lätt att bryta sig in i din bostad? Hur ser låset ut, dörren, balkongdörren, fönstren, garaget och har du ett inbrottslarm? Hur ser garageuppfarten ut? Finns det en risk för att du kan få inbrott i bilen eller att bilen kan bli vandaliserad med till exempel sönderskurna däck? Har du ett inbrottslarm till bilen?

Sedan, var har du för säkerhetsutrustning i bilen? Har du en brandsläckare för att kunna släcka mindre bränder och vet du hur du använder den? Har du en första hjälpen kudde, ficklampa, säkerhetshammare, bältes skärare, filtar, startkablar och bogserlina och varningstreangel?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ETT VIKTIGT MEDDELANDE Handling: 112, ordningsvakter och blåljus yrken.

BARN SÅGS HOPPA IN I POLISBIL. ANMÄLD FÖRSVUNNEN

Hur kommer det sig att det finns en åldersrabatt för fängelsestraff?