Uppdatering av: Bötfällning av fotgängare som saknar reflexer

Uppdaterad: 2016-11-11, 10:55
Bötfällning av fotgängare som saknar reflexer

Tänk dig att du ska ut och gå för att eventuellt gå till en kompis, kollega, arbetet, mataffären,  familjemedlem eller till bilen som står på parkeringen utanför butiken. Du tycker att en reflexväst skulle vara för ful att sätta på sig eller tänker ”Jag syns för jag har ju en ljus jacka”, "Jag syns för bilen har lysen", "Jag syns för att det finns gatubelysning". 

Tänk dig scenariot, känn smärtan och tänk efter vilja tankar som skulle komma upp i huvudet på dig, hur det faktiskt skulle kännas att bli påkörd av en bil. Vad tänker du och vad känner du? Känner du hur bilen träffar dina ben? Känner du hur dina ben går sönder? Känner du ångesten över att inte ha satt på dig den där ”fula” reflexvästen? Eller känner du inte något alls när du ligger på marken?

Vad tänker du på? Får du upp några tankar? Tänker du på din familj, dina barn, din man/fru/ föräldrar/syskon/kolleger? Eller tänker du något alls? Känn verkligen efter. Se bilderna, känn smärtan, tänk tankarna och se dig omkring idag, när du sitter hemma och läser detta.

Hur tror du det blir för föraren och vittnen till olyckan, allas de anhöriga och den fysiska och mentala rehabiliteringen tillbaka? Hur tror du det känns för personalen som får ta hand om alla de inblandade? Det kan bli anmälan, rättegång, sjukhusvistelse, tyst ambulanstransport för avliden person, självmordsförsök eller lyckat självmord av förare. Slutsatsen är helt enkelt att utgången kan bli hur som helst, för vem som helst, men det är aldrig enbart för en enskild person.
Att införskaffa en lag för att bötfälla fotgängare som saknar väl synliga reflexer, är väl inte så dumt ändå när du tänker på vilka konsekvenserna kan bli? Har du någonting emot det, har du tydligen inget emot att bli påkörd eller låta någon annan människa bli påkörd, ditt barn kanske, för vilken anledning då? För att du inte ville ha en lag som bötfäller osynliga fotgängare.

Tycker du verkligen det är värt risken?

Många säger att det är förarens fel om du blir påkörd, men detta kanske kommer chocka dig i så fall. 
Det är inte enbart bilisten som är trafikanten, utan trafikanter är alla som vistas vid och på vägarna. Du har lika stor skyldighet att uppmärksamma trafiken och undvika olyckor oberoende på om du cyklar, går, krälar, kryper eller hur du nu väljer att ta dig fram, som de som sitter bakom ratten och kör. 
Passagerare i trafikfordon är tyvärr också skyldiga att uppmärksamma trafiken. Det har inträffat fall där passagerare blivit åtalade för vållande till annans död, eller vållande till kroppsskada även om de inte framförde fordonet.

Jag kan påminna Er om att den osynliga fotgängaren faktiskt kan vara DU, oavsett om du tänker, ”Det där händer inte mig”. 

Glöm inte det!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ETT VIKTIGT MEDDELANDE Handling: 112, ordningsvakter och blåljus yrken.

BARN SÅGS HOPPA IN I POLISBIL. ANMÄLD FÖRSVUNNEN

Hur kommer det sig att det finns en åldersrabatt för fängelsestraff?