Cigaretter = nedskräpning av farligt och giftigt ”avfall”?

Jag har hört att cigaretter inte anses som nedskräpning om man slänger cigaretten på marken. Detta förstår jag mig inte på riktigt då en cigarett bland annat är inlindat i papper.

En cigarett är både brandfarlig och giftig då den bland annat orsakar sjukdomar för vederbörande som röker, men även för övriga personer i närheten.

En cigarett innehåller nikotin som orsakar KOL, Lungcancer och försämrar blodcirkulationen och konditionen. Anledningen till varför jag tar upp detta med sjukdomar då blogginlägget i sin helhet handlar om avfallet, är för att visa att just detta, slänger man på marken.

Nedbrytningen av en cigarettfimp är mellan 1-5 år och skadar miljön och även om människan vet att en cigarettfimp skadar miljön så fortsätter rökarna att slänga cigaretter på marken.

Frågan är hur det kommer sig att människan slänger cigaretter på marken, i stället för att fimpa dom i en askkopp eller blöta ner cigaretten så man är säker på att den inte kan fatta eld på innehållet i en soptunna.

Många säger att det finns för lite askkoppar uppsatta i kommunerna och därför inte har någon möjlighet till att slänga cigaretten där. Medan andra säger att det är av ren lathet och att det är smidigare att slänga en fimp på marken än att leta efter en askkopp.

En cigarett består av tobak-brandfarligt, papper-brandfarligt, ett filter som bland annat innehåller Cellulosaacetat och kadmium. Kadmium är ett metalliskt grundämne och räknas som tungmetall. Detta är ett, Mycket giftigt-/Giftigt-/Mindre giftigt ämne beroende på användningsområde. Vid en transport av detta ämne klassas som farligt gods. Och på grund av farligheten måste en etikett med informationen (6.1) som betyder giftigt ämne där ekitetten är en vit skylt med en dödskalle på, måste sitta lastbilen.

Tänk er då vad ni slänger på marken, om en transport med detta ämne, Kadmium, måste det sitta en vit skylt med en dödskalle på, på lastbilen.

Så förutom papper, tobak, cellulosaacetat så slänger vi, tillsammans med detta även delar av kadmium på marken och ändå klassas det inte som nedskräpning. Ärligt talat så ser det fördjävligt ut på marken då det ligger cigarettfimpar överallt, så hur kommer det sig egentligen att en cigarettfimp inte anses som nedskräpning? Och hur kommer det sig att kommunerna inte sätter upp fler askkoppar i centrum då dom sätter upp soptunnor överallt?

Notis: En cigarettfimp anses inte som nedskräpning, men förpackningen den ligger i anses som det.

Kommentarer

  1. Hej, jag har startat ett miljöprojekt som går ut på att uppmuntra rökarna att lämna in sina fimpar i uppsatta askkoppar.
    Mobila askkoppar omvandlar fimparna till lotter genom att inpränta ett unikt nummer i filterplasten.
    Några av dem som lämnar in fimpar tilldelas varje vecka en ekonomisk utdelning, en exklusiv pant. Ett förslag uppkommet efter dagens förutsättningar.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

ETT VIKTIGT MEDDELANDE Handling: 112, ordningsvakter och blåljus yrken.

BARN SÅGS HOPPA IN I POLISBIL. ANMÄLD FÖRSVUNNEN

Hur kommer det sig att det finns en åldersrabatt för fängelsestraff?