Säkerhetsutrustning till bilen

Här nedan kommer det en lista på artiklar som är väldigt bra att ha i bilen, inte enbart för din egen skull, utan även för övriga trafikanter.

1.       Brandsläckare
2.       Ligg-/sittunderlägg,
3.       Färgstarkafiltar
4.       Säkerhetshammare
5.       Ficklampa
6.       Förstahjälpen kudde/väska
7.       Bogserlina
8.       Startkablar
9.       Brandfilt
10.   Minst en reflexväst
11.   Markeringsremsor för viltolyckor
12.   Varningstreanglar (minst en)
 
Att ha dessa artiklar i bilen kan rädda både ditt liv och någon annans då olyckan är framme. Det är bättre att vara förberedd än att vara oförberedd, även om du kanske aldrig någonsin behöver hjälpa till vid en olycka.

Brandsläckare
Brandsläckaren ska sitta på ett säkert ställe där den är lätt åtkomlig om du skulle behöva släcka en mindre brand.


Ligg-/sittunderlägg
Dessa är bra ifall en trafikskadad måste tas ur det krockskadade fordonet  på grund av fara för liv. Ligg-/sittunderläggen ska  lägga under det trafikskadade offret för att skydda från nedkylning. (Detta gäller även under sommartid).


Färgstarkafiltar
Färgstarka filtar syns bättre än neutralfärgare eller mörka filtar. Så ha till exempel neonfärgade filtar så att den trafikskadade syns då han/hon antingen sitter kvar i fordonet eller sitter/ligger på underlägget.


Säkerhetshammare
En säkerhetshammare som sitter lättillgänglig på förarsidan är alltid bra att ha om du själv måste ur fordonet efter en trafikolycka, eller om du måste få ut någon ur ett trafikskadat fordon på grund av fara för liv. Säkerhetshammaren ska vara utrustad med en bältes skärare och en topp liknande en spetsig hammare för att kunna krossa en fönsterruta.


Ficklampa
En ficklampa är alltid bra att ha. Jag har införskaffat mig en multificklampa som har röda lampor på skaftet och en vanlig vit lampa i huvudet. Dem röda lamporna på skaftet på ficklampan kan jag antingen få att blinka eller lysa beroende på hur många gånger jag trycker på knappen. Ficklampan är även utrustad med magneter som man kan sätta ut på karossen för ökad synlighet både under dagen och kvällen.


Förstahjälpen kudde/väska
Jag har både en första hjälpen kudde som jag själv fått lägga till brännskadekitt. Jag har även en sjukvårdsväska som innehåller material jag har utbildning på och kan använda. Det enda jag saknar i väskan som jag har utbildning på är en nackkrage, men det är på väg att införskaffas.
Då ni köper en förstahjälpen kudde/väska, se då till att ha kunskap om materialet som är i kudden/väskan och se även till att kudden kan användas för större sår. Saknar det till exempel brännskadekit, så går det att köpa separat och själv lägga i. Det kan även inträffa att vissa kuddar/väskor saknar större tryckförband och även dessa går att köpa separat.
Se till så kudden/väskan är lättillgänglig i bilen så det bara är att ta tag i den då du är vid en olycksplats utan att behöva krångla fram den.


Bogserlina och Startkablar
Detta talar för sig självt om hur det kan komma sig att dessa är bra att ha i bilen.


Brandfilt
En brandfilt är bra att ha lättillgänglig i bilen så man lätt kan släcka en person vars kläder fattat eld vid en olycka. Denna anser jag att ni ska ha utbildning på, så ni inte gör fel då nu lägger på brandfilten på offret. Fråga räddningstjänsten i er kommun om att kanske få öva att släcka en brand på en person. Fråga även om ni kan få öva med att använda en brandsläckare.
Räddningstjänsten har själva sådana övningar och därför är det bra att vända sig till dem kunniga för rådfrågning och övning. Sedan finns det även organisationer, som bland annat Civilförsvarsförbundet som får utbildning inom bland annat detta, men även hjärt-lungräddning, defibrillator och idag i Hedemora, även hjärt-lungräddning för barn, då jag är instruktör i dessa.


Minst en reflexväst
Man kan aldrig vara för synlig på en trafikolycksplats, så att ha en reflexväst är det bästa du kan ha. Hur tror du annars hur det kommer sig att ambulanspersonalen, räddningstjänsten och polisen har reflexer på uniformerna? Jo för att man ska kunna se dem vid bland annat olyckor.
Så utrusta bilen med fyra reflexvästar, eller så pass många reflexvästar som det finns sittplatser i fordonet. Sätt på dig en reflexväst direkt då du kommer fram till en olycka för att öka synligheten.


Markeringsremsor för viltolyckor
Skulle du eller någon annan trafikant krocka med ett viltdjur och djuret springer in i skogen, ska du sätta upp en viltremsa, där djuret försvann. Det är även bra att vänta tills polis och jägare kommer fram till platsen för att kunna ta hand om det krockskadade djuret. Detta för att förhindra lidande för djuret.


Varningstreanglar (minst en)
Det är för det första lag på att ha en varningstreangel i bilen, saknas det får du böta om du skulle bli stoppad av polisen.
Anledningen till varför jag valt att skriva att man ska ha minst en varningstreangel, kan du läsa om i blogginlägget nedanför.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ETT VIKTIGT MEDDELANDE Handling: 112, ordningsvakter och blåljus yrken.

BARN SÅGS HOPPA IN I POLISBIL. ANMÄLD FÖRSVUNNEN

Hur kommer det sig att det finns en åldersrabatt för fängelsestraff?