Barn som bor i en hälsofarlig miljö

Detta blogginlägg har fått dröja i någon vecka, men nu valde jag att skriva om det.

Det handlar om en 8’åring som satt vid samma bord som mig, min kille, pojkens mamma och hennes nya fästman. Mamman Angelika till pojken Sebastian som jag har döpt dom till i detta inlägg frågade sin son hur kan bo hos sin pappa , då det luktar fördjävligt hemma hos honom. Sebastians kommentar fick en att häpna och nästan vrida sig av bröstsmärtor då det stack till i bröstet av förtvivlan, sorg och ilska: ”Man vänjer sig”. Vilken 8’åring eller vilket barn som helst ska få uttrycka en sådan mening?! Vem?! Ingen ska ”bli tvingad” till att säga något sådant. ”Man vänjer sig”.

Pappan har även svårt med att sköta sin egna hygien och har inte städat på nästan 8 år. Det ligger tidningshögar innanför dörren, sängkläderna är gulbruna, pojken får gå med samma kläder under en hel veckas tid då han är hos sin pappa utan att pappan tvättar kläderna. Pappan lägger även mer energi på sina fritidsintressen än vad han lägger på att sköta om sin son som faktiskt har ett liv, ett liv som pappan kan förstöra med den hälsofarliga miljön som han låter sin son bo i.

Pappan som vi kan kalla för Alexander, ”glömmer bort” att hjälpa Sebastian med sina läxor och då Alexander kommer hem från arbetet så kanske han lagar mat till Sebastian, men bara kanske. Annars åker han iväg för att skruva på bilar, som är ett av Alexanders intressen och ibland får Sebastian följa med. Alexander kan komma hem efter 12 slaget på natten, ibland även runt klockan 01:00-02:30 och det är även dessa tider som gäller om Sebastian följer med.

Det finns heller inga tider eller rutiner hos pappan, utan när Sebastian kommer hem till Angelika, så blir Angelika den ”onda” då hon har rutiner som hennes son måste följa. Rutinerna handlar om kategorierna att kunna sköta sin hygien, äta mat, gå och lägga sig i tid på kvällarna, gå upp på morgonen en bra tid och liknande rutiner som barn ska ha för att må som bäst under sin uppväxt.

Angelika har även blandat in socialen tre gånger under en kort period, inte för att få ensam vårdnad av Sebastian, utan för att Alexander ska vakna upp och se hur han behandlar pojken. En gång då en kvinna från socialen besökta Angelika så hade hon och Sebastian precis ätit klart maten. Då det plingade på dörren så gick Angelika och öppnade åt kvinnan från socialen och bjöd in henne. Angelika plockade undan tallrikarna och gafflarna och lade dom i diskhon, och satte sig ned för att prata med kvinnan från socialen som vi kan kalla för Ursula. Ursula noterade att Angelika inte diskade tallrikarna och gafflarna på en gång och skällde ut Angelika på en gång om att ”så, kan hon inte ha det”. Angelika försökte förklara för Ursula att hon tänkte vara vänlig och sätta sig ned och prata med henne då hon kom på besök så hon kunde ta disken efter hon hade lämnat lägenheten. Dock så gick förklaringen aldrig fram till Ursula utan Angelika blev utskälld.

Ursula såg sedan en tvättkorg som Angelika hade ställt i ett hörn i vardagsrummet då det var plastbrist på bland annat toaletten på grund av att toaletten var liten, och även det fick Angelika utskällning för av Ursula från socialen. Till slut frågade Angelika om hon ens hade varit och kollat hur det såg ut hemma hos Alexander och svaret som Angelika fick, är helt idiotiskt.

”Det är synd om Alexander för att han har blivit misshandlad, så han orkar inte städa”. Alexander hade fått EN käftsmäll, EN gång för en del år sedan och det kallade han för en traumatisk misshandel.

Då jag hörde detta av Angelika så började jag fundera lite över en sak:
Om nu Alexander inte orkar sköta sin egen hygien, städa lägenheten eller laga mat, så undrar jag hur det kommer sig att han ändå får ta hand om Sebastian? Hur kan en vuxen person som inte kan ta hand om sig själv, få ta hand om ett barn? Alltså ärligt talat, hur går det ihop?

Den odören som är i lägenheten hos Alexander som Alexander tillåter eller mer eller mindre tvingar sin son Sebastian att bo i, den odören skulle även ta kål på en människa i skyddskläder och gasmask. Det luktar kattpiss och kattskit blandat med något ruttet och år av ett ostädat boende samt både ny och gammal cigarettrök. Även om Alexander har varit ute en hel dag i friska luften så luktar hans kläder fortfarande som det luktar i hans lägenhet.

Och Angelika är doven i dramat enligt socialen, då hon inte diskade undan två tallrikar, två gafflar och har en full tvättkorg då hon bor i en hyreslägenhet, men som ändå har rena kläder till Sebastian.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ETT VIKTIGT MEDDELANDE Handling: 112, ordningsvakter och blåljus yrken.

BARN SÅGS HOPPA IN I POLISBIL. ANMÄLD FÖRSVUNNEN

Hur kommer det sig att det finns en åldersrabatt för fängelsestraff?