Bötfällning av fotgängare som saknar reflexer


Det jag undrar över är om man kan bötfälla fotgängare som saknar väl synliga reflexer under de mörka timmarna på dygnet? Detta på grund av att man bötfäller cyklister och motorfordon som syns dåligt eller syns inte alls i mörker.

Många säger nog att det är en stor skillnad på ett motorfordon/cyklister och fotgängare, men frågan är om det verkligen är det? En ”osynlig” fotgängare är väl också en trafikfara som ett ”osynligt” fordon? En osynlig fotgängare orsakar också trafikolyckor, även om dem kanske kan gå helskinnade från olycksplatsen, eller inte gå alls igen. Ser en förare en ”osynlig” fotgängare försent utefter, eventuellt en väl trafikerad väg – läs stadstrafik, så beter sig föraren troligen på det sätt man brukar göra. Antingen bromsar man enbart, eller så bromsar man och väjer.  Hinner föraren inte bromsa i tid, kan den osynliga fotgängaren hamna på huven på bilen/ligga framför eller under fordonet - antingen avliden eller skadad – lindrigt eller allvarligt. Hinner föraren bromsa i tid, är det tur för den osynliga fotgängarens del. Men föraren till bilen kommer troligen inte att skaka av sig händelsen att hen eventuellt kan ha kört på en Människa.
Bromsar och väjer föraren så finns risken att föraren till fordonet krockar med ett annat fordon, eller råkar köra på en annan fotgängare, som kan vara allt från 1 dag – 100 år. Så för att rädda Ditt liv, så kan föraren ha skadat/dödat en annan människa som kanske hade väl synliga reflexer. Tror du att denna förare kan leva med det? Eller frågan är kanske - Kan Du?  

Tänk dig att du ska ut och gå, för att eventuellt gå till en kompis, kollega, arbetet, mataffären, kiosken, familjemedlem eller till bilen som står på parkeringen utanför butiken. Du tyckte att en reflexväst skulle vara för ful att sätta på sig, eller ”jag syns, jag har ju en ljus jacka på mig”. Klockan är efter 16 på kvällen och det är kolsvart ute. Tänk dig scenariot, känn smärtan och tänk efter vilja tankar som skulle komma upp i huvudet på dig, hur det faktiskt skulle kännas att bli påkörd av en bil. Vad tänker du och vad känner du? Känner du hur bilen träffar dina ben? Känner du hur dina ben går sönder? Känner du ångesten över att inte ha satt på dig den där ”fula” reflexvästen? Eller känner du inte något alls när du ligger på marken?
Vad tänker du då? Får du upp några tankar? Tänker du på din familj, dina barn, din man/fru/ föräldrar/syskon/kolleger? Eller tänker du något alls? Känn verkligen efter. Se bilderna, känn smärtan, tänk tankarna och se dig omkring idag när du sitter hemma och läser detta.

Att införskaffa en lag för att bötfälla fotgängare som saknar väl synliga reflexer, är väl inte så dumt ändå, när du tänker efter vilka konsekvenserna kan bli? Har du någonting emot det, har du tydligen inget emot att bli påkörd eller låta någon annan människa bli påkörd, ditt barn kanske, för vilken anledning då? För att du inte ville ha en lag som bötfäller osynliga fotgängare.

Tycker du verkligen det är värt risken?

Jag kan påminna Er om att den osynliga fotgängaren faktiskt kan vara DU, oavsett om du tänker, ”Det där händer inte mig”. 
Glöm inte det!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ETT VIKTIGT MEDDELANDE Handling: 112, ordningsvakter och blåljus yrken.

BARN SÅGS HOPPA IN I POLISBIL. ANMÄLD FÖRSVUNNEN

Hur kommer det sig att det finns en åldersrabatt för fängelsestraff?